Învățăm de mici să protejăm Pământul

“Nu vom fi niciodată destul de recunoscători față de Pământul care ne-a dat totul.”

Pământul….planeta vieții…este casa care ne aparține și căreia îi aparținem.

Generații la rand, acest paradis a hrănit culturi în dezvoltare, oferind totul, însă nu atât acel tot din categoria lui “a avea”, cât, mai ales, acela din ordinea lui “a fi”.

Dar acum, în doar o viață de om, în aproximativ ultimii 50 de ani, totul s-a schimbat și pentru prima dată în istoria omenirii, echilibrul naturii trebuie pus în discuție. Nicicând, nu a fost mai vital să  înțelegem cum funcționează lumea naturală și cum o putem sprijini. Cred că acum când Pământul pare să fi obosit, cu toții, de la mic la mare trebuie sa ne unim și să oferim planetei sprijinul de care are nevoie pentru ca în continuare natura și omenirea să înflorească.

În cadrul proiectului “Care for our world” derulat în Grădinița Pick Me Academy am adus în atenția celor mici și  implicit a celor mari importanța protejării mediului natural.

Am dat startul, în Ziua Internațională a Fericirii, prin activități prin care copiilor li s-au făcut cunoscute acele acțiuni care ne fac planeta fericită, iar acestea au fost  întărite și prin spectacolul de teatru “Hai să fim  ecologisti!”, susținut în grădiniță.

 

 Ziua Internațională a Pădurilor a fost un prilej deosebit pentru a li se prezenta celor mici rolul esențial pe care îl au acestea pentru sănătatea noastră fizică și mentală și  totodată modul în care ar arata planeta noastră fără ele. În aceasta zi, fiecare copilaș a fost invitat să își creeze “propria pădure”.

 

De Ziua Internațională a Apei, copiilor le-a fost explicat pe înțelesul lor ciclul hidrologic pentru ca mai apoi să poată realiza o lucrare artistică care să ilustreze acest proces prin care apa circula în mod constant dintr-un loc în altul. După ce au înțeles importanța apei, stările în care poate fi găsită, modurile în care poate fi folosită și faptul că pentru a aduce o schimbare în lume fiecare “picătură” contează, cei mici au luat parte de Ziua Internațională a Meteorologiei la un experiment prin care au putut observa formarea norilor și a ploii.

Am încheiat saptamâna cu Ziua Internațională a întoarcerii pasarilor migratoare care asigură conectivitatea între habitate. Odată cu apariția primelor zile calde de primăvară, păsările se întorc în ținuturile lor natale unde încep să-și construiască cuiburile și să crească pui. În această zi, copiii au lucrat cu mult drag “daruri” pentru păsărelele care s-au întors la noi în țară.

În urma acestor activități specifice, cei mici au înțeles că în ciuda tuturor schimbărilor care îi pot provoca răni, lumea naturală încă rezistă și își conservă bogățiile, iar ajutorul nostru este vital pentru ca planeta să își revină complet. A fi ecologist, a fi prieten cu natura se învață din copilărie, deoarece aceasta ar trebui să fie, mai presus de responsabiliate sau necesitate, un stil de viață.