Săptămâna verde în Pick Me Academy

Industrializarea şi noile tehnologii au făcut ca lumea să se schimbe în ultimii zece ani în multe feluri care ne-au îmbunătăţit viaţa în mod considerabil, însă, pe lângă avantajele acestor procese, planeta dă semne că are nevoie de o atenţie specială pentru a putea face faţă planurilor omului.

Dragostea pentru mediul înconjurător, grija pentru un spaţiu curat şi o atmosferă plăcută în care să trăim se educă încă din frageda copilărie şi se continuă pe băncile şcolii cu exemple practice şi activităţi care să dea sens şi să arate consecinţele noastre asupra naturii.

Cu toate că, uneori, adulţii tratează acest subiect cu superficialitate, cei mici sunt conştienţi de schimbările climatice pentru că ei obişnuiesc să fie atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor, în timp ce noi ne lăsăm purtaţi de task-uri pe care le avem de îndeplinit, de responsabilităţile unei zile la serviciu, de treburile casnice sau rata inflaţiei.

Ei observă că primavăra nu mai e aşa cum au văzut în fotografiile din manual, că iarna vine cu din ce în ce mai puţin zăpadă, căci duc dorul zilelor la săniuş, că vara e foarte clad şi nu se mai pot juca mult sub razele puternice ale soarelui sau că toamna îşi folosesc umbrelele şi cizmuliţele cât mai târziu şi destul de puţin, aşa că ridică tot felul de întrebări şi curiozităţi pe care noi uităm să le avem, însă suntem datori cu un răspuns.

Căutăm, observăm, cercetăm împreună la clasă şi ajungem la concluzia evidentă că temperaturile, clima se schimbă, iar planeta îşi cere drepturile. Ne aminteşte că noi suntem musafiri la ea acasă şi se supără când nu îi respectăm regulile casei, aşa că ia atitudine.

Mult mai responsabili şi atenţi decât noi, adulţii, elevii noştri învaţă cu pasiune despre planeta noastră, despre reciclare, poluare, dar şi despre cum o putem salva, făcând zilnic gesturi mici, care contează atunci când le fac din ce în ce mai mulţi oameni.

Săptămâna Verde a fost un bun prilej în şcoala noastră să ne amintim de importanţa acestor gesturi, dar mai ales de conştientizarea propriilor fapte ce pun în pericol sănătatea noastră şi natura de care ne bucurăm cu toţii.

Avem încredere că planeta rămâne pe mâini mai bune pentru că elevii noştri vor şti să spună stop atunci când vor vedea oameni care nu acţionează cum trebuie, vor fi leaderi în campanii de protejare şi nu vor sta deoparte atunci când vor vedea nedreptatea.

Am ajuns cu uşurinţă la această concluzie când i-am văzut participând activ în curăţarea zonei noastre de grădină, când au plantat seminţe, au îngrijit flori, au îmbrăţişat copacii sau au realizat proiecte inedite, în echipe, despre reciclare şi protejare a naturii şi a planetei noastre.

Am pus la treabă toate rotiţele creativităţii şi am realizat împreună o machetă cu planeta noastră din capace de plastic, desene reprezentative, experimente despre emisii şi sustenabilitate, flori de nufăr din resturile unor sticle sau jocuri, toate adunate în assemblyes realizate la nivel de clase sau an, iar elevii au fost uimitori!

E atât de uşor să clădeşti o lume mai bună când îţi pasă de tot ce e în jurul tău şi când fericirea ta e în strânsă conexiune şi cu fericirea celui de lângă tine!

Copiii au înţeles, sunt conştienţi, sancţionează nedreptatea şi gesturile nepotrivite asupra naturii, asupra a tot ceea ce înseamnă verde şi albastru, dar oare adulţii fac acelaşi lucru?

Să reflectăm!